22. 10. 2024

Automobily.EU

autorecenze, testy, návody

Úvod

V historii automobilů se objevila celá řada legendárních vozů, které se staly ikonami své doby. Bohužel však existují i auta, která se stala symbolem neúspěchu a finanční katastrofy pro své tvůrce. Jedním z nejvýraznějších příkladů takového fiaska je automobil DeLorean DMC-12.

Historie

DeLorean DMC-12 byl sportovní automobil vyrobený v letech 1981 a 1983 americkým výrobcem DeLorean Motor Company. Tento automobil se proslavil zejména díky svému nezaměnitelnému designu a také díky filmu Návrat do budoucnosti, ve kterém se stal časovým strojem.

Design

DeLorean DMC-12 byl navržen slavným italským designérem Giorgiem Giugiaro a jeho styl byl futuristický a inovativní. Nezapomenutelné jsou především charakteristické dveře, které se otevírají nahoru, a exteriérová karoserie z nerezové oceli.

Problémy a neúspěch

I přes svůj unikátní design se DeLorean DMC-12 setkal s řadou problémů od samého začátku výroby. Automobil měl slabý motor, nedostatečný výkon a vysokou spotřebu, což z něj udělalo komerční neúspěch.

Bankrot

V roce 1982 se DeLorean Motor Company dostala do finančních potíží a následně zkrachovala. John DeLorean, zakladatel společnosti, byl obviněn z podvodu a soudní procesy trvaly několik let. Automobil DeLorean DMC-12 se tak stal symbolem pádu automobilového impéria.

Odkaz

Přestože DeLorean DMC-12 skončil jako fiasko, jeho ikonický design a historie jsou dodnes živé. Automobil se stal sběratelským artiklem a stále si udržuje své místo v srdci fanoušků automobilů i filmu Návrat do budoucnosti.

Závěr

DeLorean DMC-12 je jedním z nejkontroverznějších automobilů v historii. I přes svou neúspěšnou kariéru se stal symbolem své doby a dodnes je ikonou automobilového průmyslu.

DeLorean

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Tvorba webových stránek: Webklient